אשכולות העשרה

אוניברסיטת חיפה דוגלת בכך שהסטודנטים/יות שלה ייחשפו למגוון רחב של עולמות תוכן המשיקים לעולם העבודה שיעשירו את ארגז הכלים של הסטודנטים מעבר לחוגי הלימוד הדיסציפלינאריים שהם לומדים בהם (הן במתכונת דו-חוגית והן במתכונת חד-חוגית).

החל משנת הלימודים תש"פ חובה על כל סטודנט/ית במסגרת הלימודים לתואר ראשון, בתוכניות הלימודים הרלוונטיות, להשלים לימודים באשכולות העשרה המוצעים – דרך הרוח, חדשנות ויזמות, מדעי הנתונים והסייבר,  משאבי אנוש, קיימות וסביבה ו/או תקשורת דיגיטלית מעשית. ניתן לשלב לימודים בין מספר אשכולות עד הגעה לסה"כ הנקודות הנדרש עפ"י מה שנקבע לכל חוג/תוכנית.

על כל סטודנט/ית לבדוק בתוכנית הלימודים מה הם האשכולות הפתוחים בפניו/ה ומה היקף נקודות הלימוד שהוא או היא מחויבים ללמוד עפ"י מה שנקבע לכל חוג ותוכנית.

השלמת הלימודים באחד מאשכולות ההעשרה מהווה תנאי לקבלת התואר. ציוני קורסי האשכולות משוקללים בציון הסופי של התואר.

את אשכולות ההעשרה ניתן ללמוד בכל שלב במהלך התואר הראשון.

1. אשכול דרך הרוח

תכנית ״דרך הרוח״ הינה הצעד הראשון בראיית התואר הראשון כשלב מרחיב אופקים, היוצר בסיס רחב יותר לאדם משכיל ופתוח. התכנית מציעה אשנב להשכלה רחבה יותר ולנושאים שהינם מחוץ לתחום ההתמחות הרגיל של הסטודנט. הקורסים הנכללים בדרך הרוח מייצגים את כל תחומי הידע הנלמדים באוניברסיטת והם נבחרו לתכנית בקפידה על פי איכותם הגבוהה בעבר והן על פי נושאם אשר הינו רחב דיו ובעל ענין רב. הקורסים מועברים על ידי טובי המרצים באוניברסיטה. אתר זה מציג בפניכם פרטים על התכנית, הקורסים והמרצים המשתתפים, וכן החובות החלות על התלמידים. הרישום לקורסים יתבצע תחת אחת מתכניות הלימודים של התלמיד וציוניהם ישוקללו בציון הסופי של התואר. את הקורסים ניתן יהיה ללמוד באחת משנות הלימוד לתואר וסיומם בהצלחה הינו תנאי לקבלת תואר בוגר. 

על כל סטודנט/ית הבוחר באשכול זה לבדוק בתקנון הלימודים בחוגו כמה נקודות עליו ללמוד באשכול זה.

2. אשכול חדשנות ויזמות

העולם משתנה בקצב מהיר. המיומנויות החשובות ביותר בעולם החדש הן מיומנויות של חדשנות ויזמות. המרכז לחדשנות ויזמות של אוניברסיטת חיפה (מעבדת החדשנותHaifa Innovation Labs, HIL ) מציע מגוון קורסים בתחומי החדשנות והיזמות, הכוללים גם התמקדות בחדשנות חברתית ויזמות אימפקט (יזמות שמשלבת מטרות עסקיות עם השפעה חברתית). הקורסים משלבים בין למידה תיאורטית וחשיפה לתעשייה, יחד עם התנסות מעשית. צוות המרצים והמנטורים של הקורסים משלב אנשי סגל אקדמי ומומחים מהפרקטיקה. בהתאם לחזון האוניברסיטה של תכניות לימוד רב–תחומיות, הקורסים בחדשנות ויזמות שמים דגש על עבודה בצוותים רב תחומיים.

אשכול קורסי הבחירה בחדשנות ויזמות מהווה את אחד מערוצי הפעילות של המרכז, ומטרתו לחשוף את הסטודנטים להיבטים שונים בעולם החדשנות והיזמות. האשכול כולל קורסים עבור סטודנטים בשלבים שונים בלימודיהם: החל משנת הלימודים הראשונה בתואר הראשון, ועד לקורסים עבור תלמידים לתארים מתקדמים. סטודנטים שיקחו חלק בתכנית ירוויחו:

* חשיפה למתודולוגיות, כלים ותכנים בנושאי חדשנות ויזמות
*
התנסות בעבודה עם צוות רב-תחומי, כמקובל בתעשייה
*
לימוד ע"י אנשי מקצוע מהתעשייה
*
הרחבת האפשרויות לתעסוקה עתידית
*
הזדמנות לקדם שינוי חברתי באמצעות חדשנות ויזמות

בנוסף לאשכול הקורסים, מרכז היזמות (HIL) מציע פעילויות שאינן בקרדיט אקדמי – תמיכה במיזמים באמצעות קרן לקידום מיזמים סטודנטיאליים, קרן HIL Fund , אירועים  ותחרויות הפתוחות לכלל קהילת האוניברסיטה ועוד

על כל סטודנט/ית הבוחר באשכול זה לבדוק בתקנון הלימודים בחוגו כמה נקודות עליו ללמוד באשכול זה.

3. אשכול מדעי הנתונים והסייבר

בימינו בכל תחום שנבחר יש לטכנולוגיות המחשוב שימושים רבים, והן חלק מרכזי בחיים היום יומיים בכלל ובחיים המקצועיים בפרט. כולנו משתמשים בתדירות גבוהה בכלים ממוחשבים לאיסוף נתונים כמותיים ולניתוחם, ומשתמשים בטכנולוגיות הזמינות לנו לצרכים שונים, לדוגמה: חיפוש מידע, עיבוד מידע, מיפוי, מידול, עיבוד תמונות, ניתוח טקסט, יישומי בריאות בכלל ורפואה מותאמת אישית במיוחד.

כלים אלה והנתונים הנאספים באמצעותם והמשמשים בהם, הם משאבים בעלי חשיבות מרכזית. שימוש נכון בהם עשוי להיות מנוף מועיל ביותר, אך עלול גם לייצר חשיפות קריטיות, סיכון לאובדן מידע ולדליפת מידע ובעיות הכרוכות בפרטיות המשתמשים. לכן ברור גם הצורך להכיר את העקרונות הבסיסיים של ממשק אבטחת המידע עם הזכות לפרטיות כדי להשתמש בצורה נבונה ואחראית בטכנולוגיות המחשוב.

מטבע הדברים, הכשרתם של סטודנטים/יות בתחומי הדעת השונים מחייבת היכרות – ולוּ רק בסיסית – עם  המחשב, עם טכנולוגיות המחשוב ועם הכלים שהן מציעות. זאת כדי שיוכלו
להשתמש בהם בצורה יעילה, מאובטחת ואחראית במהלך הלימודים, במחקר האקדמי, ולאחר מכן כמובן בדרכם המקצועית.

חזון האוניברסיטה הוא כי בוגריה בכל תחומי הדעת יקבלו ידע והכרה בסיסיים של טכנולוגיות המחשוב והכרה של כלים ממוחשבים רלוונטיים ושל השימוש האחראי והמאובטח בהם. אשכול נתונים זה יספק כלים בסיסיים אלו. 

על כל סטודנט/ית הבוחר באשכול זה לבדוק בתקנון הלימודים בחוגו כמה נקודות עליו ללמוד באשכול זה.

4. אשכול משאבי אנוש

מה הדבר החשוב ביותר בארגון? כמובן שהאנשים! משאבי אנוש עוסק במשאב, החשוב ביותר, במטרה להבין ולשפר תהליכים ארוגוניים כך שהארגון והעובדים ימצאו את הפוטנציאל שלהם בצורה היעילה ביותר. ההון האנושי של הארגון הוא מה שעושה את ההבדל בארגון. מחלקת משאבי האנוש עוזרת בהבנת הצרכים של הארגון מבחינת העובדים, כלומר איזה ידע, יכולות וכישורים הארגון זקוק לכל אחד ממשימותיו. בנוסף הארגון מנסה להתאים את העובד מבחינת ערכים, אמונות ותפיסות שיתאימו לארגון הספציפי בצורה הטובה ביותר, שתוביל לעובדים מרוצים ומוצלחים שיעזרו לקדם את הארגון. כמו כן משאבי אנוש עוסק בעיצוב העיסוק והבנת המשימות של העובד בארגון במטרה להבין ולייעל אותם. בזה נכללת כמובן היכולת להעלות את המוטיבציה והמחויבות של העובדים לארגון בעזרת תמריצים, שכר, קידומים וכו'.

הבנת התהליכים הארגוניים תעזור לכל סטודנטים/יות בתחומי הדעת השונים עם הבנת תהליכים במקום העבודה ובארגון בו עובד או יבחרו לעבוד בעתיד.

5. אשכול קיימות וסביבה

קידום התנהלות בת-קיימא – הכוללת ראייה מתכללת של נושאי כלכלה, חברה וסביבה – מצריכה בראש ובראשונה מודעות וידע לגבי השינויים המתרחשים בעולמנו וגיבוש "תמונת מצב" רחבה של התחומים בהם ניתן לקדם קיימות לשם ניהול יעיל ואפקטיבי יותר של המשאבים הקיימים ותכנון מותאם לעתיד.

אשכול קיימות וסביבה יקנה לכם תשתית ידע בתחום זה בהיבטים הבאים:

*רכישה ופיתוח של הבנה מושגית של מושגי יסוד ותהליכי רקע בתחום הקיימות, האקולוגיה והסביבה.

*הבנת ההקשרים הרחבים והמערכתיים של הקיימות ובהם מדיניות סביבתית, ניהול משאבי טבע, טכנולוגיות, ומודלים חברתיים וכלכליים המאפשרים פיתוח בר-קיימא.

*ביסוס רקע לחשיבה אינטרדיסציפלינרית אשר תוביל לקידום התועלת עבור החברה האנושית והסביבה הטבעית.

6. אשכול תקשורת דיגיטלית מעשית

שוק העבודה הנוכחי שבו נקלטים בוגרי ובוגרות מוסדות להשכלה גבוהה שונה באופן דרמטי משוק העבודה שבו נקלטו בוגרים ובוגרות בעשורים הקודמים. בכל סביבת עבודה עכשווית יש יתרון מובהק לעובדים ועובדות השולטים בכישורים תקשורתיים מגוונים. בהתאם לכך, אשכול התקשורת הדיגיטלית מציע הכשרות המוענקות על ידי אנשי מקצוע בולטים מתחום העיתונות, הפרסום, דוברות ויחסי הציבור.

בשוק עבודה הנסמך יותר ויותר על תקשורת דיגיטלית כתובה – מסרים מיידיים , דוא"לים, מצגות ועוד – היכולת לכתוב ולערוך באופן בהיר ואפקטיבי היא כלי חיוני לקידום מקצועי. וכך, ההכשרה בכתיבה ובעריכה שמעניקים מורי התכנית ישמשו את הבוגרים והבוגרות בשלל מקצועות בשוק הפרטי ובמגזר הציבורי. בהמשך לכך, האשכול מעניק הכשרות חיוניות בניהול נוכחות דיגיטלית ברשתות החברתיות, הופעה מול קהל, צילום ועריכת וידאו ועוד – מיומנויות מקצועיות שיש להן רלוונטיות מכריעה בתחומי עיסוק רבים.

בנוסף למגוון הסדנאות שמציעים אנשי התעשייה סטודנטים וסטודנטיות הלומדים במסגרת האשכול יוכלו לבחור בין קורסים עיוניים המאפשרים להם להבין באופן מעמיק את "אחורי הקלעים" של עולם התקשורת.  דוגמאות לתוצרים שהפיקו הסטודנטים בקורסים ובסדנאות ניתן למצוא באתר הקונטיינר – מיזם התקשורת הדיגיטלי של החוג לתקשורת.